MASTEROINTI

Masterointi on käytännössä valmiiksi miksatun äänitteen hiomista huippuunsa. Tämän tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan masteroijan ammattimainen näkemys siitä mikä on yksittäisen kappaleen ja toisaalta myös koko levykokonaisuuden absoluuttinen kliimaksi mihin se voi yltää.

Sillä, haetaanko soolopianoteoksesta esiin herkimpiä nyansseja, väännetäänkö rokkistygeen lisää hikinappulaa vai pannaanko klubi-anthem potkimaan jengi tanssilattialle, ei ole juurikaan masteroijalle merkitystä koska vain musiikki ratkaisee.

Huipun tavoittamiseen minua auttaa avarakatseisuus ja perehtyneisyys musiikin koko kirjoon, sekä reilun parinkymmenen vuoden monipuolisen tekemisen tuoma ammatillinen kokemus ja siitä kumpuava varmuus.
Täällä ei pelätä tarttua kuvitteelliseen talikkoon ja kaivaa syvältä jos lopputulos sitä vaatii. Toisaalta pitää myös ymmärtää olla sorkkimatta jos kaikki vaikuttaa olevan jo mallillaan. Tarvittaessa palautan miksauksen korjausehdotuksineen takaisin asiakkaalle jos sille ei nähdäkseni siinä muodossaan vielä kannata tehdä masterointia. Muutenkin kerron erittäin mielelläni mitä huomion arvoista tuli masteroidessa esiin, mikä helpottaa työskentelyä myös tulevissa projekteissa.

Masterointipalveluni ovat perusluonteeltaan yksinäistä puurtamista. Olen optimoinut kuunteluni yhdelle jakkaralle, joka mahdollistaa kompromissittoman tilasuunnittelun ja toisaalta matalamman kulurakenteen. Tykkään hioa asioita rauhallaan, ilman häiriöitä. Siinä vaiheessa kun asiakkaan läsnäoloa yleensä vasta kaivataan, on albumikokonaisuuden koostaminen jo valmiiksi masteroiduista raidoista, jolloin päätetään biisiväleistä, loppufeideistä etc. Toki minulla löytyy näkemystä ja kokemusta myös tältä alueelta ja voin ne tehdä itsenäisestikin. Nykyaikana failit ja meilit liikkuvat eri näppärästi.

Luonnollisesti tällä syntyvät samalla CD-painoon menevät redbook standardin mukaiset DDP tiedostot ja digifailien metadatat, tarvittavat filekonversiot, sekä mm. Mastered for iTunes standardin mukaiset masterfailit ja muiden suoratoistopalveluiden käyttämät failityypit.

Uutta renesanssia elävä vinyyli saa käsissäni myös arvoisensa kohtelun. Ei riitä että levypainoon lähettää vain samat digifilet, kuin nettipalveluihin ja CD painoon. Vinyyli on fyysinen formaatti ja vaatii erilaista lähestymistä ja herkkyyttä masteroinnin osalta, etteivät mm. mekaaniset rajoitteet muodostu ongelmiksi, vaan lopputulos saadaan soimaan siinäkin formaatissa koko potentiaalillaan.